Världsekonomin

privat

Framtidens shopping

by on Mar.27, 2017, under Finans, privat

Hur vi shoppat har ändras genom tiderna. För ländesedan behövdes särskilda rättigheter för att få hålla marknad. Kring dessa handelsplatser växte städerna fram. Bönder kom in från byarna och sålde det de hande och från när och fjärran kan båtar med laster från utlandet. Det är just kring hav och vattendrag de flesta städer ligger. På 60-talet ändrades sättet vi handlade på. Nu kom de stora varuhusen. Fast de låg fortfarande inne i städerna.

Under 2000-talet ändrades det igen. För första gången flyttade handeln ut från stadskärnorna som en gång byggdes kring just handeln. Gigantiska gallerior ploppar upp som svampar i både Sverige och utlandet. I galleriorna finns allt från mat till lyxiga märkeskläder. De är som gjorda för att du ska spendera mycker pengar. Just nu pågår bygget av flera gallerior i Sverige så det här är verkligen framtidens shopping. Den totala ytan av de nya galleriorna motsvarar 24 stycken mall of Scandinavian. Ni som varit där vet att den är gigantiskt, med många spännande affärer. Jag vet mer än en person som lånade här efter de spenderade alldeles för mycket pengar. Det är precis det som är lite av galleriornas koncept. Det ska vara lätt att parkera bilarna till skillnad mot för staden. Allt finns under ett och samma tak vilket gör att du besöker fler butiker än du från början tänkt. För allt handlar om att få oss att spendera pengar.
mos

Leave a Comment :, , , more...

Världens bästa städer

by on Okt.05, 2016, under Finans, privat

Business Insider har publicerat en lista som rankar de länder som har bäst rykte i världen. På en fin första plats finner vi Sverige. Topp tio ser ut så här;

10. Nederländerna

9. Irland

8. Danmark

7. Nya Zeeland

6. Finland

5. Norge

4. Australien

3. Schweiz

2. Kanada

1. Sverige

Motiveringen lyder:

Sweden — 78.34. Sweden has it all: high-quality exports, a tolerant society, low crime, beautiful cities to visit, a high standard of living, a mild climate, and a strong sense of business. It could well top the list for years to come

Visst blir man stolt när Sverige har ett sådant fint rykte. Det är lätt att bli hemmablind och inte uppskattar allt det fina.

Sverige är otroligt rent och med en fin natur. Det är ju i få andra länder du kan testa på flugfiske mitt i städerna. Eller skulle du äta fisken som du fångat i Themsen? Sverige är så rent att du kan fiska och äta fisken i Stockholms ström eller i någon av städerna kring Vänern och Vättern. För att inte tala om de norrländska städerna längs med älvarna.

Fiskare i Stockholm

Fiskare i Stockholm

Så Sverige lever verkligen upp till sitt rykte om att ha vackra städer och att vi har en hög levnadsstandard. För visst spelar naturen och fritidsintressena stor roll när det gäller livet, inte bara att vi har vackra hem.

Här kan ni läsa de andra ländernas motiveringar.

Kommentarer inaktiverade för Världens bästa städer :, , more...

Humor i finansvärlden

by on Okt.21, 2015, under privat

Det är sällan det kommer ett humorinlägg på denna blogg. Fast idag gör vi ett undantag. Det är viktigt att ha humorn i behåll även om det handlar om viktiga saker som pengar.
hhhdddd

Leave a Comment : more...

Vilda djur och lantbruket

by on Jul.22, 2015, under Finans, privat

Förra året gjordes en undersökning inom lantbruket för första gången. Siffrorna publicerades i veckan. Det gäller vad de vilda djuren orsakar för skador. Siffrorna visar att vildsvinen orsakar skador för enorma belopp. Hela 42 700 ton spannmål förstördes av vildsvin. På vissa håll i landet är problemen så stora att lantbrukarna har bytt grödor.

Även älgar ställer till med bekymmer men inte alls i lika stor utsträckning.

För att bli av med grisar är det jakt som gäller. Det går att störa grisar men då flyttar de enbart till grannen och fortsätter sina härjningar där. Vissa vildsvin kan bli riktigt stora bestar och kan då även bli farliga för oss människor.

Antalet farliga rovdjur som varg och björn ökar även de i Sverige. Idag kostar rovdjuren samhället enorma summor. Ett vargpar kan kosta miljontals kronor.

Alla kostnader redovisas såklart inte. Vissa hundägare blir av med sina hundar när de konfonteras med viltet. En bra jakthud kostar flera tusen. Vi pratar faktiskt hundratusentals kronor med den rätta stamtavlan. Bättre teknik som en GPS till jakten ger bättre kontroll över situationen. Du ser direkt vart din hund befinner sig men en GPS. Idag är GPS för jakt utvecklade med precisa kartor och en utmärkt täckning.
hdu

Helt klart är att vissa typer av vilt ökar. Blir det inte en större avskjutning så måste samhället vara beredd att ta kostnaden för de förlorade skördarna. Även försäkringarna kommer att bli dyrare, både på skörd och djur.

Leave a Comment more...

En talande bild

by on Jul.16, 2015, under privat

yyy

Leave a Comment more...

Därför få du billigare priser

by on Maj.30, 2015, under Finans, privat

Du har säkert sett när du jämför mellan olika butiker att samma vara skiljer sig markant i pris mellan dem. Hur är det möjligt? Tillverkaren är samma så produktionskostnaden har trots allt varit densamma.

Det här är grundkunskap i företagsekonomi. Ju större aktör du är på marknanden dessto större kvantiteter är möjligt att köpa in. Det gör såklart att tillverkaren ger en bra rabatt.

Ett exempel på detta är Mekonomens reservdelar. Mekonomen är en kedja som är börsnoterad. Det finns butiker över hela landet som både utför service på bilarna och har försäljning av artiklar som har med bilar att göra. Förutom detta så finns de på nätet och har en stor webbutik. Det säger sig själv att de kan ge betydligt bättre priser och garantier än en liten verksamhet som bara agerar lokalt.

Förutom inköpspriset så finns det annat som spelar roll. En kedja som har butiker över hela landet kan ge förmånliga priser även på mindre orter där kundstocken kanske inte är så stor. ett annat sätt att få ner priset ytterligare är att vara medlem. Företag belönar ofta sina trogna kunder med ännu lägre priser.

På webben kan priser hållas nere eftersom lokalhyran blir mindre och det behövs inte personal i samma utsträckning. Även om det finns en personlig kundservice.

Så för låga priser spelar alltså företagets storlek roll. Det kan också vara en trygghet som kund att handla via ett väletablerat företag.
meko

Leave a Comment :, , more...

Äntligen är deklarationen inlämnad

by on Apr.21, 2015, under Finans, privat

Det är ju väldigt lätt att deklarera nu när alla uppgifter finns förtryckta. Problemet ligger däremot i det tekniska! Jag har suttit i flera dagar och försökt att få in bankid till min dator. jag har deklarerat på detta vis i flera år, men nu har det helt plötsligt slutat att fungera. Jag har firefox och har försökta att läsa mig till hur jag ska göra men får ändå enbart en felkod. 1022 hette den om jag miss rätt nu.

Efter en veckas fula ord över datorn gav jag upp och ringde istället in deklarationen.
hejoe

Leave a Comment : more...

Barn på nytt

by on Mar.27, 2015, under privat

Det bästa med att vara vuxen är att jag kan köpa vad jag vill eftersom jag tjänar mina egna pengar. Det är jag som väljer vad jag ska spendera dem på. Jag älskar att spela dataspel. Jag tycker inte att det går att bli för gammal för det. Snarare tvärtom. Ju äldre jag blir desto mer prylar kan jag köpa som förhöjer spelupplevelsen. som alla vet så finns det bara ett märke som gäller för som spelfantaster. Det är Steelseries från Danmark. En fantastisk serie som är anpassad för just dataspelande. Jag köpte först Steelseries tangentbord. Steelseries keyboard är fantastiskt eftersom det har lyse. Även om du spelar i mörker så lyser tangenterna som gör att du snabbt hittar rätt. För att maxa prestandan så valde jag även en Steelseries mus. Musen har på senaste tid protesterat. Detta beror nog på allt för många utspillda kaffekoppar. Eftersom det är avsett för spel så tål de ju mycket.

Idag har jag varit som ett barn i en leksaksaffär. Jag besökte Spelbutiken och gjorde en stor beställning! Steelseries headset, Steelseries mouse och Steelseries hörlurar You name it! Nu har jag all min utrustning från Steelseries. Jag misstänker att det kommer att bli väldigt många sena kvällar framöver.
dio

Leave a Comment :, more...

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...